Illustratie: Anne Caesar van Wieren

The Arrival of Mr. Z.

Nieuwe opera van Meriç Artaç
do 9 dec 2021 20:15 - 21:15
do 9 dec 2021
20:15 - 21:15
  • do 9 dec 2021
    20:15 - 21:15
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Thea Derks

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Meriç Artaç
The Arrival of Mr. Z.

Uitvoerenden

Funda Müjde stem (Funda)
Brigitte van Hagen sopraan (Gece)
Jussi Lehtipuu bariton (Rudan)
Felicia van den End fluit (Zizos)
David Kweksilber basklarinet (Yori)
Julia Pallanch zang en tapdans (Korke)
Robbrecht van Cauwenberghe bajan
Meiyi Lee slagwerk
Robin Veldman viool
Anna Jurriaanse altviool
Harry Broom cello

Meriç Artaç concept en compositie 
Sjaron Minailo conceptontwikkeling en regie 
Maarten Warmerdam lichtplan
Lidwien van Kempen decor
Patricia Hofstede kostuums

De zoektocht naar een mysterieuze schepper

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is dit concert helaas geannuleerd. Kaartkopers ontvangen bericht.

Componist Meriç Artaç laat zich in haar werk inspireren door echte mensen die zij op straat observeert. Voor The Arrival of Mr. Z. bedacht ze vijf verschillende muzikale personages gebaseerd op dit soort ontmoetingen. Een bariton die worstelt met depressie, een fluit die bescherming biedt en een basklarinet, gespeeld door David Kweksilber, die gebukt gaat onder angst. Ze komen bijeen in een zoektocht naar hun schepper: Mr. Z. Wat gebeurt er als vijf totaal verschillende personages elkaar ontmoeten? En waarom zijn zij wanhopig op zoek naar hun schepper?

Artaç ontwikkelde deze opera tijdens haar tweejarige traject als artist-in-residence bij het Haagse Festival Dag in de Branding. Door samen te werken met een nieuwe generatie podiumpersoonlijkheden schept zij theater waarin muziek en beweging de boventoon voeren. Ze grijpt dit aan om vraagstukken over geloof, levensovertuiging, idealen en macht aan te kaarten. Hebben zij een verbindende functie? Of vormen ze een bedreiging? The Arrival of Mr. Z. reflecteert op het spanningsveld tussen het individu en het collectief.Recensie in NRC (****)

Foto: Rob Hogeslag
Joep Stapel was voor NRC bij de wereldpremière op 13 november jl. tijdens festival Dag in de Branding in Den Haag. Hij gaf 4 sterren: 'Naast de schitterende vormgeving, uitstekende uitvoering (...), kwam dat door Artaç’ muziek: afwisselend lyrisch, krachtig, beeldend en sfeervol.'

Lees recensie


Interview

Muziekjournalist Jacqueline Oskamp sprak met Meriç Artaç over hoe zij de verschillende personages in deze opera ontwikkelde.

Lees interview 


Trailers
Er zijn drie trailers verschenen over deze opera. In de eerste vertelt Meriç Artaç over haar creatieproces, in de tweede zien we de opera in wording en in de derde lichten de musici/acteurs hun karakters toe.