Lets Radiokoor (foto Janis Deinats)

Gouden monden

Lets Radiokoor
vr 29 okt 2021 20:15 - 21:45
vr 29 okt 2021
20:15 - 21:45
  • vr 29 okt 2021
    20:15 - 21:45
    Pauze 20:45
    Grote Zaal

Programma

Arvo Pärt Sieben Magnificat-Antiphonen 
Ēriks Ešenvalds Stars 
Gustav Mahler Adagietto uit Symfonie nr. 5 (arr. Gérard Pesson)
Pjotr Tsjaikovski Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomos 

Uitvoerenden

Lets Radiokoor 
Sigvards Klava dirigent

Bijzondere expressie en ongelooflijke techniek

Het Lets Radiokoor, toonbeeld van de rijke koortraditie in de Baltische staten, behoort tot de wereldtop. Hun bijzondere expressie en ongelooflijke techniek komen in dit programma volledig tot hun recht. Ervaar de pure, bijna middeleeuwse schoonheid van de muziek van Arvo Pärt. Waan je onder een sterrenhemel dankzij klanken die de Letse componist Ēriks Ešenvalds oproept. Verbaas je over de vocale zeggingskracht in Mahler en het enorme stembereik bij Tsjaikovski.

Met zijn Adagietto verklaart Mahler in 1901 zijn liefde aan Alma Schindler. Voorjaar 1902 trouwen zij. Voor velen is deze muziek als ‘soundtrack’ verbonden met de film Death in Venice van Visconti. Daarna vult het Lets Radiokoor de ruimte met Tsjaikovki’s rijke Russisch-orthodoxe kerkmuziek. Tsjaikovski volgt de liturgie van Johannes, geboren in Antiochië midden vierde eeuw. Aan zijn welsprekendheid dankt deze kerkvader de bijnaam Chrysostomos: ‘gouden mond’. Hij is niet de enige vanavond.

‘Het Lets Radiokoor geeft je het gevoel dat je in een Russisch-orthodoxe kerk zit.” (***** de Volkskrant over de cd met Tsjaikovski’s Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomos, juli 2019).

‘Een van de gelukkigste momenten uit mijn muzikale carrière’, zo keek Tsjaikovski terug op de wereldpremière van zijn Liturgie van de heilige Johannes Chrysostomos.

Programmaboekje