Herr Tartüff (beeld Eye Filmmuseum)

Herr Tartüff (1925)

Olga Pashchenko + Jed Wentz
vr 27 mei 2022 20:15 - 21:30
vr 27 mei 2022
20:15 - 21:30
  • vr 27 mei 2022
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Herr Tartüff (1925) van Friedrich Wilhelm Murnau met muziek van Cécile Chaminade, Frédéric Chopin, Charles Gounod, Edvard Grieg, Charles Koechlin, Franz Liszt, Felix Mendelssohn Bartholdy, Amilcare Ponchielli, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Franz Schubert en Pjotr Tsjaikovski, samengesteld door Jed Wentz

Uitvoerenden

Olga Pashchenko piano
Jed Wentz sound effects

Molières komedie over schijnheiligheid als spiegel

Een oude rijke man heeft een boosaardige huishoudster. Om hem voor deze vrouw te waarschuwen, organiseert zijn kleinzoon een filmvertoning van Molières bedriegerskomedie Tartuffe. Met deze film-in-film kende regisseur Friedrich Wilhelm Murnau de nog jonge filmkunst een opvallende rol toe: zij houdt de toeschouwers een spiegel voor. Olga Pashchenko staat garant voor een gloedvolle pianobegeleiding, zoals ze die vorig seizoen verzorgde bij Der Golem, wie er in die Welt kam.

De film-in-film is Molières beroemde 17e-eeuwse komedie over de ontmaskering van de nepgoeroe Tartuffe. Die verfilmde Murnau in de stijl van die tijd, met klassieke kostuums en spel. De titelrol was voor de latere Oscarwinnaar Emil Jannings. Voor de raamvertelling, die zich afspeelt in de twintigste eeuw, experimenteerde de cineast volop met moderne technieken, zoals subjectieve camerastandpunten en close-ups. Oude-muziekspecialist Jed Wentz stelde er speciaal een nieuwe score voor samen en putte uit pianowerken van onder anderen Chopin, Tsjaikovski en Saint-Saëns.

Met Engelse tussentitels.

In samenwerking met: