Reinbert de Leeuw (foto Marco Borggreve)

Stairway to Music: Reinbert de Leeuw

Asko|Schönberg
wo 8 sep 2021 21:00 - 21:45
wo 8 sep 2021
21:00 - 21:45
  • wo 8 sep 2021
    21:00 - 21:45
    Excl. pauzedrankje
    Entreehal

Programma

Olivier Messiaen Appel interstellaire uit Des Canyons aux étoiles
Robert Zuidam Déploration
Koen Kaptijn B[L]OOM - solo voor rechte tuba                
György Ligeti Tien stukken voor blaaskwintet

Uitvoerenden

Asko|Schönberg 

Luisteren op de trap van het Muziekgebouw

De nieuwe serie Stairway to Music van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw is een intieme luisterervaring van 30 minuten op de trappen van het Muziekgebouw, geïnspireerd op een verhaal dat werd verteld op de afscheidsbijeenkomst van de begin 2020 overleden dirigent/pianist Reinbert de Leeuw. Als Reinbert in zijn appartement piano speelde, namen de bewoners van zijn appartementencomplex in stilte plaats in het trapportaal om te luisteren. Ongemerkt deelde de musicus zijn klanken met het hele gebouw en de bewoners. Een ongekende intimiteit waarin afstand juist de ervaring versterkt.

Deze speciale editie van Stairway to Music is op de geboortedag van Reinbert de Leeuw en helemaal in zijn geest. Op het repertoire staat muziek van geliefde componisten van De Leeuw en recent werk. De Leeuw beijverde zich altijd voor het ontwikkelen van nieuw werk en dat mag vandaag zeker niet ontbreken. De belangrijkste gemene deler is dat het gaat om muziek die je hoe dan ook niet onberoerd laat.

Voor en na afloop van het concert wordt deze avond de eerste video van de nieuwe online-serie Stairway to Music – an anthology filmed on unique locations vertoond. Deze eerste video is wel op een heel speciale locatie opgenomen: de trap van het appartementencomplex waar Reinbert de Leeuw woonde. Violist Joseph Puglia speelt Sequenza VIII van Luciano Berio. De online-serie Stairway to Music is vanaf 8 september te bekijken op askoschoenberg.nl/stairway.

Asko|Schönberg is ensemble in residence