Wiek Hijmans

Elektrische gitaar – solo

Wiek Hijmans + Sjors van der Mark
zo 21 nov 2021 15:00 - 16:00
zo 21 nov 2021
15:00 - 16:00
  • zo 21 nov 2021
    15:00 - 16:00
    Externe locatie

Een tweeluik met elektrische gitaarhelden

Een intrigerend tweeluik van twee helden van de elektrische gitaar in de hedendaagse klassieke muziek. Pionier Wiek Hijmans gaf in zijn eentje de elektrische gitaar een plek in de hedendaagse muziek. De afgelopen jaren deed hij dat onder andere met zijn persoonlijke reflectie op psalmteksten in de vorm van elektrische gitaarsolo’s. Sjors van der Mark, onder andere gitarist van orkest de ereprijs, trad in de voetsporen van Hijmans en daagde op zijn beurt diverse componisten uit om zijn grensverleggende gitaarwerk in nieuwe muziek te vangen. 

‘Je leest een oude tekst, met je gitaar op schoot. En je visie op dit instrument komt er blijkbaar uit als een directe reflectie op die psalmteksten.’ Zo beschrijft Wiek Hijmans het ontstaan van zijn 150 psalmen voor elektrische gitaarsolo. Hij speelt een selectie. Sjors van der Mark zoekt op zijn beurt de huidige grenzen van het instrument op en experimenteert met geluid en techniek in werk van Samir Amarouch en een nieuw stuk dat hij samen met Frederik Croene schreef.

Dit concert is onderdeel van 20 x nieuwe noten in kamermuzieksetting, mede mogelijk gemaakt door Kickstart Cultuurfonds.