Quatuor Danel (foto Marco Borggreve)

Late Beethoven: opus 132

Quatuor Danel
za 29 jan 2022 22:30 - 23:30
za 29 jan 2022
22:30 - 23:30
  • za 29 jan 2022
    22:30 - 23:30
    Geannuleerd

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 15 op. 132

Uitvoerenden

Quatuor Danel:
Marc Danel viool
Gilles Millet viool
Vlad Bogdanas altviool 
Yovan Markovitch cello 

Vanuit de schaduwen naar het licht 

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Beethovens Vijftiende strijkkwartet lijkt naar boven gericht. Vanuit aardse – of misschien wel helse – schaduwen naar het hemelse licht. Alle late Beethoven-kwartetten ademen in zekere zin dat proces van menselijke worsteling en catharsis, maar de ondertitel van het derde deel van dit strijkkwartet – ‘Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit’ – benadrukt de aanwezigheid van die onderliggende stroom van gevoelens. Beethoven was ziek geweest en werd tegen zijn verwachting in beter. Wat begint in een onzekere zoektocht eindigt ‘Neue Kraft fühlend’ met twee benen op de grond.

De late kwartetten van Beethoven zijn als boeken van Murakami of Twin Peaks van David Lynch. We kunnen het maar tot op zekere hoogte begrijpen, maar juist dat mysterie van het onbereikbare, die geniale zweem van het bovenmenselijke, zorgt voor een onweerstaanbaar gevoel van fear of missing out. Een blijvende drang om te doorgronden.