Cuarteto Quiroga (foto Igor Studio)

Openingsconcert

Cuarteto Quiroga + Ilker Arcayürek
za 29 jan 2022 20:15 - 22:00
za 29 jan 2022
20:15 - 22:00
  • za 29 jan 2022
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Jonathan Dove Togetherness (wereldpremière)
Jonathan Dove In Damascus voor tenor en strijkkwartet
Johannes Brahms Strijkkwartet nr. 1 op. 51 nr. 1

Uitvoerenden

Cuarteto Quiroga:
Aitor Hevia viool
Cibrán Sierra viool
Josep Puchades altviool
Helena Poggio cello

Ilker Arcayürek tenor

Voelbare tijdgeest in twee werken van Jonathan Dove

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

De derde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam opent met twee grote werken van componist Jonathan Dove, waarvan één wereldpremière. Hoewel de Strijkkwartet Biënnale het tijdens hun eerste ontmoeting niet hadden kunnen voorzien, bleek Jonathan Doves nieuwe werk de juiste keuze te zijn om de derde editie mee te openen: hij koos Togetherness als titel voor zijn nieuwe strijkkwartet. Voor de Strijkkwartet Biënnale is samen en gescheiden zijn altijd een thema: na acht dagen intensief contact is iedereen daarna bijna twee jaar gescheiden. Toen de edities van 2020 en 2022 een wereldwijde pandemie bleken te omsluiten, veranderde dat concept van samen en alleen-zijn — wellicht voor altijd. 

Cuarteto Quiroga speelt nog een ander recent stuk van Dove samen met tenor Ilker Arcayürek, In Damascus. Alweer een stuk waarin Dove de tijdgeest voelbaar maakt — een krachtige zetting van teksten van de Syrische dichter Ali Safar; ‘een kil en krachtig visioen van onbeschrijfelijke schoonheid, verscheurd door een lukrake oorlog.’ Precies die thema’s van vrijheid en eenzaamheid komen ook terug in Brahms’ muziek. Hij deelde met zijn goede vriend en violist Joseph Joachim het motto 'Frei aber Einsam', vertaald in de muzieknoten f-a-e.