Hagen Quartet (foto Harald Hoffmann)

Late Beethoven: opus 135

Hagen Quartett
zo 30 jan 2022 22:30 - 23:30
zo 30 jan 2022
22:30 - 23:30
  • zo 30 jan 2022
    22:30 - 23:30
    Geannuleerd

Programma

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 16 op. 135

Uitvoerenden

Hagen Quartett:
Lukas Hagen viool
Rainer Schmidt viool
Veronika Hagen altviool
Clemens Hagen cello

Een open einde

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Beethovens Negende symfonie vormt een daverende apotheose van zijn symfonieën. Van zijn laatste strijkkwartet zou je dan misschien ook een groot statement verwachten. Maar Beethovens Strijkkwartet opus 135 is beduidend kleiner dan zijn voorgangers en roept eigenlijk meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. ‘Het moeilijk genomen besluit’ schreef Beethoven in de partituur boven het laatste deel. ‘Muss es sein? Es muss sein!’ schreef hij in de muziek. Is het de filosofische conclusie van het leven van een van de grootste componisten aller tijden? Of is het gewoon een verwijzing naar een openstaande schuld die nog betaald moest worden? Het kwartet laat het antwoord open.

De late kwartetten van Beethoven zijn als boeken van Murakami of Twin Peaks van David Lynch. We kunnen het maar tot op zekere hoogte begrijpen, maar juist dat mysterie van het onbereikbare, die geniale zweem van het bovenmenselijke, zorgt voor een onweerstaanbaar gevoel van fear of missing out. Een blijvende drang om te doorgronden.