Matangi Quartet (foto Studio Van Oostrum)

Trilogie

Matangi Quartet + Antjie Krog + Nicky Schrire
di 1 feb 2022 14:15 - 15:45
di 1 feb 2022
14:15 - 15:45
  • di 1 feb 2022
    14:15 - 15:45
    Geannuleerd

Programma

Antjie Krog Selectie uit Die sterre sê ‘tsau’: /Xam-gedigte van Diä!kwain, Kweiten-ta-//ken, /A!kúnta, /Han≠kass’o en //Kabbo
Ivy Priaulx-Rainier For String Quartet
Antjie Krog Gloria (uit: 'Broze Aarde - Een Mis Voor Het Universum')
Amy Crankshaw Goggas of the Eastern Cape (wereldpremière)
Nicky Schrire ESCAPE: The Ingrid Jonker Suite

Uitvoerenden

Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor viool
Daniel Torrico viool
Karsten Kleijer altviool
Arno van der Vuurst cello

Antjie Krog poëzievoordracht
Nicky Schrire vocals

Gescheiden door generaties, verbonden door identiteit

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Drie Zuid-Afrikaanse componisten, gescheiden door generaties, maar verbonden door een gedeelde identiteit, worden aan elkaar geweven door de poëzie van een van Zuid-Afrika’s grootste dichters, Antjie Krog, die haar gedichten zelf voordraagt. Een poëtische bundeling van de klanken en liefde voor het Zuid-Afrikaanse landschap.

Priaulx Rainier, Nicky Schrire en Amy Crankshaw verkennen ieder op een eigen manier hun band met Zuid-Afrika. In haar String Quartet (1922) focust Priaulx Rainier met name op een versmelting met de Engelse stijl, waardoor Zuid-Afrikaanse elementen een minder prominente rol spelen dan in haar latere werk. Amy Crankshaw brengt in haar nieuwe werk – een wereldpremière – de cicadas, bidsprinkhanen en songololos tot leven. Nicky Schrire brengt met ESCAPE: The Ingrid Jonker Suite een eerbetoon aan een van Zuid-Afrika’s iconen, Ingrid Jonker, wiens poëzie subtiel en delicaat woorden geeft aan liefde, haat, liefdesverdriet en het alledaagse leven.