Quatuor Hanson (foto Rémi Rière)

Vroege Haydn

Quatuor Hanson
za 5 feb 2022 09:30 - 10:15
za 5 feb 2022
09:30 - 10:15
  • za 5 feb 2022
    09:30 - 10:15
    Bimhuis

Programma

Joseph Haydn Strijkkwartet op. 33 nr. 6
Sofia Goebaidoelina Strijkkwartet nr. 2

Uitvoerenden

Quatuor Hanson:
Anton Hanson viool
Jules Dussap viool
Gabrielle Lafait altviool
Simon Dechambre cello

Eindeloze mogelijkheden

De Strijkkwartet Biënnale 2022 is helaas geannuleerd in verband met de coronamaatregelen. Kaartkopers hebben bericht ontvangen over de afhandeling van hun aankoop.

Haydns strijkkwartetten vormen in feite de essentie van het genre, daarom combineren zijn kwartetten eigenlijk overal mee. Het contrast tussen het werk van Sofia Goebaidoelina en Haydns Strijkkwartet op. 33 nr. 6 lijkt groot, maar eigenlijk is de combinatie een perfecte belichaming van Haydns visie op het strijkkwartet: eindeloze mogelijkheden. Waar we ook vandaan komen en hoe uiteenlopend muziek ook kan klinken, Haydn heeft ons de middelen gegeven om ons te uiten in het strijkkwartet.

De reeks Vroege Haydn is als het eerste kopje koffie van de dag; een warme en verkwikkende begroeting. Centraal staat iedere ochtend de uitnodigende, speelse muziek van Haydn die je meevoert naar de wereld van Weense adel; indrukwekkende pruiken en grote jurken in gouden zalen. Maar Haydn was ook een componist van het intellect – van het muzikale discours op hoog niveau. Hij gebruikte in zijn zes kwartetten opus 33 scherpe humor en speelse stijlfiguren. Het gemak waarmee hij de vier stemmen van het strijkkwartet met elkaar in gesprek liet gaan was innovatief. In 1781 verraste hij zijn publiek daar keer op keer mee. Nu horen we vooral de briljante basis die hij eigenhandig legde voor de bijna 250 jaar strijkkwartet die daarop volgde.