Bettina Pahn en Joachim Held (foto Manfred Esser)

Duitse luitliederen

Bettina Pahn + Joachim Held
za 18 feb 2023 16:00 - 17:00
za 18 feb 2023
16:00 - 17:00
  • za 18 feb 2023
    16:00 - 17:00
    Grote Zaal

Programma

Liederen met luitbegeleiding van Jobst von Brandt, Johann Nauwach, Heinrich Albert e.a. en solowerken van Hans Neusiedler

Uitvoerenden

Bettina Pahn sopraan
Joachim Held luit

Afwisselend programma met luitliederen uit de vroege barok

Een intiem en afwisselend programma met luitliederen uit de vroege barok, ruwweg rond 1600 geschreven. De luit met zijn verfijnde en subtiele klank is bijzonder populair in die tijd. Het instrument leent zich voor solospel, ensemblemuziek en het begeleiden van zang. Luitliederen zijn het vertrouwde domein van de Duitse sopraan Bettina Pahn en luitist Joachim Held. Pahn heeft veel samengewerkt met Ton Koopman, Held is docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. 

Johann Nauwach en Heinrich Albert lieten zich in Dresden beïnvloeden door Heinrich Schütz. Dankzij zijn studie in Florence raakt Nauwach vertrouwd met de Italiaanse liedstijl en dat horen we in zijn muziek. Na lessen bij zijn neef Schütz studeert Heinrich Albert bij Hermann Schein, een van Bachs bekendste voorgangers als cantor van de Thomaskerk in Leipzig. Ook klinken instrumentale solo’s van Hans Neusiedler, de belangrijkste componist van vroege Duitse luitmuziek.

i.s.m.