SoundLAB workshop – Sonic Acts Special

voor kinderen (7+) met volwassenen
zo 25 feb 2024 13:00 - 14:30
zo 25 feb 2024
13:00 - 14:30

Experimenteren met geluid en proefjes doen met ritme

Heb je weleens een synthesizer met snaren gespeeld? Kan je een geluid uit elkaar trekken? Hoe klinkt aanraking? En wanneer wordt geluid eigenlijk muziek? In deze SoundLAB workshop gaan we op onderzoek uit in ons laboratorium met meer dan 100 interactieve elektronische en akoestische instrumenten. We experimenteren met geluid, doen proefjes met ritme en maken zo een geheel nieuw muziekstuk.
 
In deze bijzondere editie van SoundLAB in het kader van kunstfestival Sonic Acts ontdek je naast SoundLAB instrumenten ook twee gloednieuwe instrumenten: de Wirwarp, een magisch instrument met treksensoren dat je bespeelt door met je handen het geluid te buigen, plukken, trekken, duwen en vervormen. En dan hebben we de unieke en iconische Crackle Speakers, uit het fascinerende archief van de legendarische geluidskunstenaar Michel Waisvisz. Luidsprekers die gekke en krakende klanken nog beter laten klinken. Via beweging en gebaren verkennen we samen de relatie tussen klank en lichaam. 

De workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar met volwassenen. Met je groepje ga je onder begeleiding van een muzikale workshopleider op ontdekkingstocht langs allerlei (te) gekke instrumenten. Heb je ze een beetje onder de knie? Dan kan je er samen een muziekstuk mee maken, dat helemaal door jullie zelf bedacht, gemaakt en gespeeld wordt. Een superleuke en unieke ervaring, waarvoor noten lezen of een instrument kunnen spelen niet nodig is.

De workshop vindt plaats in het kader van de Sonic Acts Biënnale 2024: The Spell of the Sensuous als deel van ‘Touched by Sound’, een project rond de instrumentenbouwer en performer Michel Waisvisz in samenwerking met kunstenaars Tarek Atoui en Kristina Andersen. Michel Waisvisz maakte analoge elektronische instrumenten en digitale software waarmee je via aanraking en gebaren muziek kon maken. 

Een project van Sonic Acts in samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ, SoundLAB, BIMHUIS, HKU Utrecht, Het Nieuwe Instituut, De Appel, Kentalis en Rijksacademie. 
Wirwarp is ontwikkeld door Görkem Arikan in samenwerking met Tarek Atoui, samen met Joris Takke, Lucas Vonk, Rahsaan Bleijs, Roman Willems (HKU Utrecht)
De Crackle Speakers zijn gerestaureerd en heruitgegeven door Kristina Andersen, Kees Van Zelst en Nico Bes.