Erik Bosgraaf (foto Marco Borggreve)

Nederlands Kamerkoor + Erik Bosgraaf

Vergeten
do 21 mrt 2019 20:15 - 22:00
do 21 mrt 2019
20:15 - 22:00
  • do 21 mrt 2019
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Hans Haffmans met als gast zangeres Maartje de Lint. Tijdens een interactieve presentatie vertelt Maartje de Lint over haar werkwijze Zingen in de zorg bij mensen met dementie.

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma

David Fennessy
Letter to Michael
David Fennessy Nieuw werk (Nederlandse première)


Na afloop van het concert in de Grote Zaal een nagesprek met Yolande Pijnenburg (neuroloog Alzheimercentrum Amsterdam).
 

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra dirigent
Arjan Ederveen acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga elektronica
Spinvis tekst

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Operazanger Lieuwe Visser zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is - helaas - dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Met muziek verbeeldt het Nederlands Kamerkoor prangende vragen. Wat maakte iemand met dementie door? Waar houdt de geest op en begint het universum?

Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie; een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden en achterdocht. Vijf jaar na zijn vaders dood maakt het Nederlands Kamerkoor een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.
 

Een reis door de uithoeken van de dementerende geest