In Memoriam Reinbert de Leeuw

14 februari 2020

Vandaag, vrijdag 14 februari 2020, overleed dirigent, pianist, componist en inspirerend voorvechter van de hedendaagse muziek Reinbert de Leeuw. Hij werd 81. De bevlogenheid waarmee hij zich sterk maakte voor moderne componisten als György Kurtág, Louis Andriessen, György Ligeti en Sofia Goebaidoelina, liet niemand onberoerd. Daarmee wist hij onder een brede waaier van muziekliefhebbers een nieuwsgierigheid aan te wakkeren voor de hedendaagse muziekcultuur. Als één van de voorvechters van een huis voor de nieuwe muziek heeft hij een belangrijke rol vervuld bij de totstandkoming van het Muziekgebouw.

Sinds 2005 was Reinbert de Leeuw een vaste waarde in het Muziekgebouw. Solo, met ‘zijn’ AskoISchönberg en later ook met Het Collectief gaf hij vele onvergetelijke concerten en was hij een invloedrijke spil in het hedendaags muziekleven. De concerten die daaruit voortkwamen, vormden steevast hoogtepunten in de Donderdagavondserie en componistenfestivals als het Ligeti Festival en het Andriessen Festival. Het aantal wereldpremières en Nederlandse premières dat Reinbert de Leeuw in het Muziekgebouw ten gehore bracht in de afgelopen vijftien jaar, illustreert zijn niet aflatende passie en geestdrift voor de hedendaagse muziek. Ook tegen de keer in, als dat nodig was. Op zijn eigen stoel luisterde hij, vaak naast Louis Andriessen, regelmatig naar concerten van collega musici. Maar het podium was zijn plek. Zijn directe samenwerkingsrelatie met veel van de belangrijkste componisten van de 20e en 21e eeuw leidde tot fascinerende en kwalitatief zeer hoogstaande concerten en cd’s. Hij heeft onze blik op het muzieklandschap van de afgelopen halve eeuw voorgoed veranderd. 

Het Muziekgebouw herdenkt Reinbert de Leeuw met groot respect en diepe bewondering. We koesteren de prachtige muziek die hij in onze zaal ten gehore heeft gebracht. Zijn passie, bevlogenheid, energie, muzikaliteit, inspiratie en tomeloze inzet voor de nieuwe muziek in binnen- en buitenland hebben er mede toe geleid dat het Muziekgebouw als huis voor de Nederlandse ensembles een plek is geworden waar niemand meer omheen kan. Reinbert de Leeuw heeft daar als pleitbezorger een onmisbare rol in vervuld en daar zijn we hem ontzettend dankbaar voor. 

Afscheidsbijeenkomst vrijdag 21 februari 11.00 uur
Op vrijdag 21 februari om 11.00 uur is er een openbare afscheidsbijeenkomst in de Grote Zaal van het Muziekgebouw. Aansluitend is de teraardebestelling om 15.00 uur op begraafplaats Zorgvlied.