Louis Andriessen (foto Marco Borggreve)

In Memoriam Louis Andriessen

1 juli 2021

De Nederlandse componist Louis Andriessen is vandaag overleden op 82-jarige leeftijd. Een natuurtalent, vernieuwer, beeldenstormer, theatermaker, Haagse School-meester en icoon die met De Staat in 1976 zijn internationale doorbraak beleefde en het aangezicht van de muziek veranderde. Als docent stond hij aan de wieg van talloze carrières. Zijn opera’s veroverden de wereld en de kracht, reikwijdte en invloed van zijn oeuvre is ontzagwekkend.


Als internationaal boegbeeld van de nieuwe muziek en pleitbezorger van het avontuur, droeg hij bij aan de totstandkoming van het Muziekgebouw. De talloze uitvoeringen van zijn werken drukken een belangrijke stempel op de koers van het Muziekgebouw. Op zijn eigen stoel in de Grote Zaal luisterde hij, vaak naast zijn boezemvriend Reinbert de Leeuw, regelmatig naar werken van collega componisten. Of die van hemzelf. En dat waren er vele, zoals de wereldpremière van het muziektheaterwerk Anaïs Nin in november 2010, de uitvoering van grote werken als De Tijd, De Snelheid en De Materie tijdens verschillende edities van het Minimal Music Festival en het aan hem gewijde Andriessen Festival in mei 2019.

Louis Andriessen heeft de klassieke muziek voorgoed veranderd. Het Muziekgebouw herdenkt hem met grote bewondering en dankbaarheid. Zijn rebelse houding, zijn invloed op jongere componisten en zijn heilig geloof in de ensemblecultuur waren van doorslaggevende betekenis.