Grote Zaal Muziekgebouw aan 't IJ (foto Melle Meivogel)

Muziekgebouw

Met zijn uitgebreide concertaanbod, prachtige akoestiek en unieke architectuur is Muziekgebouw aan ’t IJ de ideale plek voor liefhebbers van muziek in allerlei genres.

Of je nu een doorgewinterde muziekliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een bijzondere avond, het Muziekgebouw is er voor iedereen.

  • Kerst met rising star Nardus Williams

    Orkest van de Achttiende Eeuw
    do 21 dec 2023

    The Guardian noemt haar ‘one to listen out for’. Sinds ze in 2022 de Rising Talent Award won bij de prestigieuze International Opera Awards geldt sopraan Nardus Williams als een van de meest opwindende Britse zangers van haar generatie. Met deze rijzende ster, die nog niet eerder in Nederland te horen was, viert het Orkest van de Achttiende Eeuw Kerst in stijl. Geweldige vocale en instrumentale kerstmuziek komt voorbij van Händel, Bach, Vivaldi, Delalande en Corelli. 

    Oude muziekspecialist David Bates dirigeert het orkest en zorgt ervoor dat Nardus Williams kan schitteren in dit perfecte concert om de kerstdagen mee in te luiden. Bates en Williams gooiden bij de laatste BBC Proms met werk van Purcell hoge ogen in de internationale pers.

    Dit concert wordt later uitgezonden door de NTR op NPO Klassiek

    Britse stersopraan voor het eerst in Nederland te horen

  • Orlacs Hände (1924)

    Alexandre Tharaud
    vr 12 jan 2024

    Wat een nachtmerrie: beide handen verliezen als concertpianist! In deze klassieker uit de zwijgende film krijgt Orlac na een ongeluk nieuwe handen van een geëxecuteerde moordenaar. Vanaf dat moment nemen deze vreemde lichaamsdelen op een gruwelijke manier bezit van hem. Om de plottwisten extra kracht bij te zetten, improviseert niemand minder dan de Franse meesterpianist Alexandre Tharaud live een muzikale score bij de op groot doek vertoonde film. 

    Orlacs Hände uit 1924 laveert tussen psychologische horror en misdaaddrama. Regisseur Robert Wiene, bekend van zijn baanbrekende Das Cabinet des Dr. Caligari, werkt in deze film opnieuw samen met acteur Conrad Veidt. Pianist Alexandre Tharaud, in seizoen 23/24 artist in focus van het Muziekgebouw, maakte in 2018 al veel indruk in de serie Film en livemuziek toen hij Sunrise van F.W. Murnau begeleidde. 

    Met Duitse tussentitels

    Concertpianist op het podium vertolkt concertpianist op het doek

  • Fauré, Tsjaikovski en Chopin

    Christian Gerhaher + Gerold Huber
    do 18 jan 2024

    ‘Gerhaher en Huber voelen elkaar naadloos aan’, kopte De Volkskrant in een 5-sterrenrecensie over dit duo. De Duitse bariton en pianist keren terug naar het Muziekgebouw met bijzonder repertoire. Naast liederen van Fauré waagt Gerhaher zich aan het Russisch van Tsjaikovski en het zelden gehoorde Pools in de spaarzame liederen van Chopin. Meesterwerken vol weemoed en verlangen. 

    Na het recital dat Christian Gerhaher en Gerold Huber in april 2022 in het Muziekgebouw gaven, roemde De Volkskrant de ‘gloedvolle en precieze’ vertelkunst van Gerhaher en het zorgvuldige spel van Huber. En het feit dat de twee ‘gelijkwaardigheid in de praktijk laten horen.’ Dat kan ook niet anders na dertig jaar samenspelen. Welk repertoire ze ook vertolken, altijd vormen zij een twee-eenheid. ‘The greatest duo of the world of art song’, schreef eerder al de New York Times. 

    Meesterwerken vol weemoed en verlangen

  • Weinberg en Sjostakovitsj

    Quatuor Danel, Virpi Räisänen + Hannes Minnaar
    vr 23 feb 2024

    Mieczysław Weinberg en Dmitri Sjostakovitsj vormen een paar apart. Nadat de Pools-Joodse Weinberg in 1939 naar Rusland vluchtte, raakte hij innig bevriend met Sjostakovitsj. Waar Sjostakovitsj uitgroeide tot een internationale grootheid, bleef de waardering voor Weinberg achter. Quatuor Danel, een van de beste kwartetten van onze tijd en altijd goed voor bijzondere concerten, brengt nu met pianist Hannes Minnaar en zangeres Virpi Räisänen Sjostakovitsj’ beroemde Pianokwintet uit 1940 naast de onbekendere Drie palmen van Weinberg uit 1977.

    Sjostakovitsj schreef zijn Pianokwintet voor het Glazunov Quartet dat graag met hem samen wilde spelen. Hij componeerde het werk zo dat ‘het kwartet het niet zonder mij kan spelen, zodat ik de kans had met ze de wereld over te reizen’. Hoewel het kwintet ruim dertig jaar ouder is dan de Drie palmen van Weinberg is de overeenkomst in toon en taal opvallend. Vooral naast die hele andere wereld die Mahlers Rückert-Lieder en Chaussons Chanson perpétuelle schetsen.

    Devotie, verloren liefde en schrijnende ironie

  • Requiem Mozart en Kõrvits

    Symfonieorkest Vlaanderen + Ests Filharmonisch Kamerkoor
    vr 1 mrt 2024

    De Estse dirigente Kristiina Poska behoort tot de lichting jonge vrouwen die nadrukkelijk een plek opeist in de traditioneel door mannen gedomineerde dirigentenwereld. Sinds 2019 is ze chef-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen dat vanuit Gent alle belangrijke Vlaamse concertzalen bespeelt. Samen met het befaamde Ests Filharmonisch Kamerkoor voert het orkest een religieus bevlogen werk van haar landgenoot Tõnu Kõrvits en Mozarts tijdloos mooie Requiem uit.

    Kõrvits componeerde een intiem en introspectief werk dat bouwt op de lange traditie van Estse religieuze hymnen en de volksmuziek van zijn land. Welluidende, direct rakende muziek vol archaïsche melodiebuigingen die mooi contrasteert met Mozarts grootse zwanenzang. De Oostenrijkse componist Franz Xaver Süssmayr voltooide het Requiem magistraal in de geest van zijn tragisch, jong gestorven leermeester. 

    Estse religieuze bevlogenheid en Mozarts tijdloze zwanenzang

Bekijk het hele concertaanbod

Concertagenda