Ragged Music Festival eenmalig in het Muziekgebouw

Indringend kamermuziekweekend samengesteld door Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy

Persbericht, 8 maart 2023

Het Engelse publiek omarmde het festival. Zowel The Guardian, The Independent, Bachtrack als The Arts Desk bekroonden het met vijf sterren. De laatste editie in 2021 werd door de Britse pers een absoluut hoogtepunt van het culturele jaar genoemd. Dit succes is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Dat heeft ertoe geleid dat er ook in Nederland een editie van dit indringende kamermuziekfestival komt. Op zaterdag 29 en zondag 30 april 2023 strijkt het Ragged Music Festival, op uitnodiging van het Muziekgebouw, neer in Amsterdam. Het festival omvat zeven concerten en de line-up bestaat uit grote namen: pianisten Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy, sopraan Elena Stikhina, violiste Alina Ibragimova, cellist Mario Brunello en Slagwerk Den Haag.

Het Ragged Music Festival is het geesteskind van twee bevlogen jonge Russische pianisten die samen in Londen wonen: Pavel Kolesnikov en Samson Tsoy. Zij lieten zich betoveren door het Ragged School Museum in Londen met zijn eenvoudige Victoriaanse klaslokalen. Een perfecte plek om compromisloos kamermuziek te spelen. In Amsterdam stelden Kolesnikov en Tsoy, met het Muziekgebouw als belangrijkste bron van inspiratie, een programma samen rondom het thema Transformatie. Te horen is kamermuziek van uiteenlopende componisten als Bach, Beethoven, Brahms, maar ook Strauss, Sjostakovitsj en Schnittke. 

Transformaties en metamorfoses
Pavel Kolesnikov: “We zijn zeer geïnspireerd door dit bijzondere gebouw. Staat het op het land? Drijft het op het water? Of hangt het in de lucht? Het Muziekgebouw heeft in onze beleving bijna iets buitenaards. Het festival laten we daarop aansluiten. De concerten gaan over transformaties en metamorfoses, over de ruimte tussen zijn en niet zijn en vooral ook over de mysterieuze ruimte tussen leven en dood.”
Samson Tsoy: “Over de tijd, plaats en samenstelling van ieder concert hebben we heel goed nagedacht. Hoe beïnvloedt dit je ervaring in de zaal? We willen dat ons publiek de muziek op een nieuwe manier ondergaat. Door concerten in een andere opstelling of zelfs in het rauwe Loading Dock van het Muziekgebouw te geven, krijgt de indringende muziek die we gaan uitvoeren extra impact. Uit ervaring weten we dat het heel krachtig kan werken als je muziek ervaart op een plek of in een setting die je niet gewend bent.”

Visuele component
Naast concerten is er verspreid door het gebouw werk te zien van fotograaf en beeldend kunstenaar Eva Vermandel, dat deel uitmaakt van de totaalervaring van het festival. Met markante films en foto’s creëert Vermandel een dialoog tussen het gebouw en de muziek. Alledaagse elementen krijgen een nieuwe betekenis als ze uit hun context worden gehaald en in een ongewone wereld worden geplaatst.

Ragged Music Festival

zaterdag 29 + zondag 30 april 2023
Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam


Zeven concerten door:
Pavel Kolesnikov piano
Samson Tsoy piano
Elena Stikhina sopraan
Alina Ibragimova viool
Mario Brunello cello
Slagwerk Den Haag percussie
 
Werken van:
Galina Oestvolskaja, Ludwig van Beethoven, Dmitri Sjostakovitsj, Johann Sebastian Bach, John Tavener, Sergej Rachmaninov, Modest Moessorgski, Johannes Brahms, Piotr Tsjaikovski, Alfred Schnittke, Leoš Janáček en Sergej Prokofjev


Perskit        Bekijk promovideo's        Programma Ragged Music Festival