Nederlands Kamerkoor (foto Foppe Schut)

Lied der liederen

Nederlands Kamerkoor
zo 21 nov 2021 20:15 - 21:45
zo 21 nov 2021
20:15 - 21:45
  • zo 21 nov 2021
    20:15 - 21:45
    Pauze 20:50
    Grote Zaal

Programma

Carlo Gesualdo en Pomponio Nenna madrigalen
Joost Kleppe Passávamos
Giovanni Pierluigi da Palestrina Surge propera amica mea
Jean-Yves Daniel-Lesur Le cantique des cantiques
Orlando di Lasso Veni in hortum meum
Tomás Luís de Victoria Veni sponsa Christi

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Het Hooglied bezongen in oude en hedendaagse versies

Met Lied der liederen toont het Nederlands Kamerkoor zich van een van zijn beste kanten: in een kleine, solistische bezetting berucht moeilijke muziek ten gehore brengen. Hoofdonderdeel van het programma is het volprezen hedendaagse koorwerk Le cantique des cantiques van Daniel-Lesur. Voor liefhebbers van de Franse koormuziek een gewaarwording – het koor zet onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra slechts één zanger per stem in, wat zorgt voor een ongekend transparante luisterervaring.

De werken in het programma zijn allemaal gebaseerd op Salomons Hooglied, een van de meeste sensuele teksten die in de Bijbel te vinden zijn. Salomons lied zweeft tussen het aardse en hemelse, en bezingt niet alleen de hartstocht van twee geliefden, maar ook de liefde tussen de gelovige en God. Het Nederlands Kamerkoor plaatst de aangrijpende muzikale zetting van Daniel-Lesurs Hooglied in prachtig contrast naast het polyfone lijnenspel van Renaissance-meesters als Di Lasso en De Victoria, die zich net als Daniel-Lesur lieten inspireren door de rijkdom van het Bijbelse Hooglied.

Voor de pauze voert het koor een werk van de Nederlandse componist Joost Kleppe uit, voor deze gelegenheid omgeschreven door de componist naar een versie voor twaalf solostemmen. Passávamos is gebaseerd op teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa die de verliefdheid en verbeelding bezingen. Samen met een aantal madrigalen van Gesualdo en Nenna vormt deze keuze een schitterende ode aan de menselijke liefde.

Dit concert wordt later uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

     Vier-sterren-recensies Volkskrant en NRC

NRC en de Volkskrant recenseerden het eerste concert van Lied der Liederen, op 17 novmber in Leeuwarden. Zowel Rahul Gandolahage als Merlijn Kerkhof gaven 4 sterren.

'Nederlands Kamerkoor vindt het hemelse met muziek Kleppe' (NRC)
'Dit zul je niet snel beter horen' (De Volkskrant)

Lees recensie NRC

Lees recensie VolkskrantInterview met Peter Dijksta
Chef-dirigent Peter Dijkstra vertelt aan (kerk)musicus Maarten-Jan Dongelmans hoe het programma, met zowel hedendaags als eeuwenoud werk, tot stand gekomen is. 'Ondanks het grote stijlverschil, is interessant dat toch ook veel dingen overeenkomen'.

Lees interview