Lina + Paül Refree (foto Augusto Brázio)

De eigentijdse Amália Rodrigues

Lina_Raül Refree
zo 27 nov 2022 20:15 - 21:20
zo 27 nov 2022
20:15 - 21:20
  • zo 27 nov 2022
    20:15 - 21:20
    Grote Zaal

Programma

19.40 uur – 20.00 uur / Entreehal / Voorprogramma Echoes of Nothing
Our Story op muziek van Nuno Lobo en met beeld van Pedro Lobo door Agostinho Sequeira (percussie)

20.15 uur – 21.20 uur / Grote Zaal / Concert
Eigentijdse fado door Lina_Raül Refree

Uitvoerenden

Lina zang
Raül Refree
toetsen, elektronica

Krachtige, elektronisch gekleurde fadomuziek

De Spaanse popproducer en multi-instrumentalist Raül Refree en de Portugese zangeres Lina moderniseren de twee eeuwen oude Portugese fadomuziek. Samen maken ze krachtige, elektronisch gekleurde muziek vol emotie, waarin de essentie van het oude repertoire wonderbaarlijk mooi overeind blijft. Onopgesmukt, recht uit het hart zingt Lina liederen van de koningin van de fado, Amália Rodrigues. Ze zingt over verlies, liefde en het geloof. Door haar pure muzikale opvatting blijven Rodrigues’ liederen wat ze zijn. 

Refree’s arrangementen geven de liederen een eigentijds duistere lading waardoor ze ook een jongere generatie dan het traditionele fadopubliek aanspreken. Raül Refree vervangt de traditionele akoestische gitaarbegeleiding door sfeervolle analoge synthesizerklanken, waarbij hij gebruik maakt van de vleugel en oude elektrische piano’s als de Fender Rhodes en de Wurlitzer. 

Echoes of Nothing
Maandelijks randprogramma i.s.m. Conservatorium van Amsterdam

Geïnspireerd door de quote ‘Every something is an echo of nothing’ van componist John Cage cureren drie studenten van het Conservatorium van Amsterdam (Dániel Bolba, Agostinho Sequeira en Vizma Zvaigzne) een eigen concertserie.

Maandelijks zijn er bijzondere out-of-the-box miniconcerten in de entreehal van het Muziekgebouw en 4’33 grand café, vooraf en/of na afloop van het concert in de Grote Zaal. De miniconcerten reflecteren op concerten uit de programmering in de Grote Zaal en bieden een nieuw perspectief op de concertervaring.

Our Story vertelt het verhaal achter Our Book: Florbela Espanca Selected Poems. Een Engelse vertaling uit 2018 met gepassioneerde werken van Florbela Espanca, een van de meest invloedrijke Portugese dichters uit de 20e eeuw. Met video van Pedro Lobo, muziek van Nuno Lobo en uitgevoerd door Echoes of Nothing-curator Agostinho Sequeira.