Nieuw Amsterdams Peil (foto Carine Bijlsma)

True Colors

Nieuw Amsterdams Peil
zo 28 mei 2023 16:00 - 17:00
zo 28 mei 2023
16:00 - 17:00
  • zo 28 mei 2023
    16:00 - 17:00
    Excl. drankje
    Kleine Zaal

Programma

Toru Takemitsu Quatrain
György Kurtág Hommage à R. Schumann
Tristan Murail Les ruines circulaires
Claude Vivier Pièce pour violoncello et piano
Edmund Finnis Quartet in Three Parts

Uitvoerenden

Nieuw Amsterdams Peil:
Lars Wouters van den Oudenweijer klarinet
Heleen Hulst viool
Mick Stirling cello
Gerard Bouwhuis piano

Kleur vangen in noten

De mens is in staat om ongeveer tien miljoen kleuren te onderscheiden. Zou het bij componisten en klankkleuren hetzelfde werken? Er zijn componisten die kleur als wezenlijk onderdeel van het componeren zien. Die inspiratie van kleuren is terug te vinden in titels van composities van de Britse componist Edmund Finnis: Across White Air, Colour Field Painting of Parallel Colour. Niet voor niets noemde The Guardian zijn muziek 'iriserend'. De Canadees Claude Vivier herinnert zich geluiden en muziek van zijn verre reizen die hij in kleur probeert te vangen.

De Franse componist OIivier Messiaen vermeldde heel precies kleuren in zijn partituren: hier moet het smaragd-amethist klinken, daar opaal, of juist melkwit en goud. Dit verschijnsel, het zien van kleuren bij muziek, heet synesthesie. Niet onlogisch dat Murail, Kurtág en Takemitsu, allen bewonderaars van Messiaen, iets meekregen van de synesthesie van hun grote voorbeeld.

Dit concert zou oorspronkelijk op 20 november j.l. plaatsvinden, maar is wegens omstandigheden verplaatst naar 28 mei 2023. De kaarten voor 20 november blijven gewoon geldig. Kaartkopers ontvingen hierover per mail bericht.