Valery Voronov (foto: Alexei Molchanovsky)

Asko|Schönberg + Nederlands Kamerkoor

Touch the Cloud - twee wereldpremières
do 16 jan 2020 20:15 - 21:45
do 16 jan 2020
20:15 - 21:45
  • do 16 jan 2020
    20:15 - 21:45
    Pauze 20:40
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Grote Zaal / Inleiding
door Huib Ramaer

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

György Kurtág
...concertante... opus 42 (voor ensemble bewerkt door Olivier Cuendet, wereldpremière)
Valery Voronov Acqua Alta (wereldpremière)* gebaseerd op teksten van Josef Brodsky, Petrarka, Benn, Shakespeare, Tjutchev, Nitsche, Boris Ryzhy, Dmitry Strotsev

* compositie in opdracht van het Muziekgebouw, met steun van Ammodo

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Nederlands Kamerkoor

Peter Rundel dirigent
Hiromi Kikuchi viool
Ken Hakii altviool

Asko|Schönberg heeft al decennialang een intensieve samenwerking met de Hongaarse componist György Kurtág. Een tastbaar bewijs daarvan is het album met Kurtágs volledige ensemblewerk, dat jubelend werd onthaald en met een Edison Klassiek bekroond. Arrangeur Olivier Cuendet maakte op verzoek van de meester zelf een vrijere versie van zijn meesterlijke …concertante… opus 42 uit 2003. Oorspronkelijk een orkestwerk maar vanavond klinkt voor het eerst de ensembleversie. Hartstochtelijke muziek, waarvoor Kurtág in 2006 de prestigieuze Grawemeyer Award kreeg.

De tweede première komt van de Rus Valery Voronov (1970). De ouverture van het stuk was onder de titel Touch the Cloud te horen tijdens het concert voor de 80e verjaardag van Reinbert de Leeuw. Voronov is een groot bewonderaar van De Leeuw; omgekeerd heeft De Leeuw zich beijverd om een hele generatie Russische componisten hier een podium te geven, waarvan Voronov tot de jongere garde behoort. Het nu voltooide volledige werk Acqua Alta, uitgevoerd door Asko|Schönberg en het Nederlands Kamerkoor, heeft Venetië als middelpunt. Voronov gebruikt teksten uit de klassieke en moderne wereldliteratuur. De componist zelf hierover: ‘Dit stuk gaat over de onmetelijkheid van de oceaan, inclusief de oceaan van herinnering, die ontstaat uit al die verschillende tekstfragmenten als echo’s uit “vorige levens”.’

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4


In tegenstelling tot eerdere berichtgeving dirigeert Reinbert de Leeuw dit concert niet omdat hij het rustiger aan gaat doen.


       

In de bijlage Uit op eeuwige schoonheid bij De Groene Amsterdammer verscheen een uitvoerig artikel over de nieuwe compositie Acqua Alta van Valery Voronov: 

Twee wereldpremières: Kurtág voor ensemble en Voronovs Acqua Alta