Ongehoord Bruckner

8 - 10 nov 2019 / Oerversies van zijn grootse symfonieën

De Oostenrijker Anton Bruckner (1824 - 1896) geldt als een van de grootste symfonische componisten. Het Noord Nederlands Orkest, Residentie Orkest Den Haag en Het Gelders Orkest spelen in één weekend de oerversies van Bruckners Derde, Vierde en Achtste symfonie. Deze ‘Originalfassungen’ zijn grilliger, romantischer en spontaner dan de latere versies van deze symfonische werken. In Nederland maken we voor het eerst kennis met de oorspronkelijke gedachten van Bruckner.

 
Anton Bruckner werd vooral bekend dankzij zijn symfonieën. Hij was rooms-katholiek, afkomstig uit de provincie en van eenvoudige komaf. Ondanks zijn succes bleef hij zijn hele leven gevoelig voor kritiek en ‘verbetersuggesties’ van zijn partituren. Zo onderwierp hij bijna al zijn symfonieën aan meerdere grondige revisies, waardoor er verschillende versies van bestaan.Het ‘Bruckner-probleem’ – een term van de Britse musicoloog Deryck Cooke – verwijst naar de moeilijkheden die voortvloeien uit het grote aantal versies van die symfonieën. Vooral de Derde, de Vierde en de Achtste symfonie zijn ingrijpend ‘gecorrigeerd’. Niet alleen door Bruckner, ook deels door dirigenten die zijn symfonieën uitvoerden. Nog steeds is niet precies bekend in hoeverre Bruckner deze wijzigingen autoriseerde; in deze oerversies hoort u de muziek van Bruckner zoals hij die zelf voor ogen had.

Het resultaat is fascinerend, ook voor doorgewinterde Bruckner-kenners. Zoals Martin Sieghart, die het Noord Nederlands Orkest dirigeert: “Ik moet de Achtste Symfonie opnieuw veroveren.”

Randprogramma Ongehoord Bruckner

De activiteiten in het randprogramma zijn allemaal gratis toegankelijk

donderdag 31 oktober / 13.00 uur / Grote Zaal
Lunchconcert Bruckner Anders door CvA Brass
Koperinstrumenten spelen vaak een glansrol in de symfonieën van Bruckner. Als opmaat naar Ongehoord Bruckner speelt het groot koperensemble CvA Brass onder leiding van Pierre Volders werken van Anton Bruckner, naast muziek van o.a. Richard Wagner. > Meer informatie

vrijdag 8 november / 19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding op Ongehoord Bruckner door Joep Stapel
Muziekjournalist Joep Stapel vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de symfonieën van Anton Bruckner. Waarom bestaan er zoveel verschillende versies? Welke verschillen zijn er tussen de eerste en de latere versies? Waarom zijn de eerste versies nog steeds zo weinig te horen?

zondag 10 november / 13.30 - 14.30 uur / Foyerdeck 1
Panelgesprek Bruckner Ongecensureerd
Bruckner-kenners Aart van der Wal en Maarten Brandt gaan in gesprek met Frank Teunissen, de initiatiefnemer van Ongehoord Bruckner. Moderator van dit panelgesprek is Huib Ramaer.
Aart van der Wal en Maarten Brandt zijn de auteurs van de website opusklassiek.nl. een ware encyclopedie van artikelen en recensies over klassieke muziek, componisten en concerten. Ter voorbereiding op Ongehoord Bruckner schreef Aart van der Wal drie zeer lezenswaardige, uitgebreide artikelen:
- over Bruckner Symfonie nr. 3
- over Bruckner Symfonie nr. 4
- over Bruckner Symfonie nr. 8

Bestel met korting

Wanneer u 3 of meer concerten in het festival bezoekt, krijgt u 20% festivalkorting.
> Meer informatie over tickets bestellen met festivalkorting.

Oerversies van Bruckners grootse symfonieën voor het eerst in Nederland