foto Melle Meivogel

Dag van het Fokker-orgel

12 dec / Mini-festival vol microtonen

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kunnen deze dag helaas maar twee van de vier concerten doorgaan. Het concert door Trio SCALA, dat oorspronkelijk zou plaatsvinden om 16.30 uur, is verplaatst naar 11.00 uur.

Met vier concerten op één dag is de 'Dag van het Fokker-orgel' een uitgelezen kans om dit bijzondere instrument beter te leren kennen. Het unieke 31-toonsorgel kent vele technische mogelijkheden en is daardoor geschikt voor diverse muziekstijlen.


In het concert De microtonen van Anatolië, met onder anderen de internationaal bekende Turkse microtonale gitarist Tolgahan Çoğulu en vaste organist organist van het Fokker-Orgel Ere Lievonen, klinkt niet-westerse muziek. Organist Laurens de Man laat in De tijdgenoten van Badings werk horen van de Nederlandse componist Henk Badings en zijn collega’s. Trio SCALA, bestaande uit drie microtonale instrumentalisten, focust zich voornamelijk op hedendaagse muziek met nieuw werk dat speciaal voor hen is gecomponeerd. ‘s Avonds toont jazztrio Dsilton hoe sprankelend microtonale jazzmuziek klinkt. Daarnaast geeft gitarist Tolgahan Çoğulu ’s middags een gratis toegankelijke lecture-performance met en over zijn bijzondere microtonale gitaar.

Meer weten over het Fokker-orgel?
Lees hier over de geschiedenis en unieke mogelijkheden van het Fokker-orgel.